PřihlášeníPřihlášení RegistraceRegistrace nového uživatele  DeutschDeutsch
Předchozí  Další  
Rabí-synagoga (Raaby-Synagoge)

Popis: Rábí (z cesty)

Rabí
-----

Bývalá synagoga v Rabí je v současnosti dům č.p. 102 nacházející se v podhradí jižně od náměstí v Rabí v ulici vedoucí ke hřbitovu podél hradeb.

Židé žili v Rabí od konce 15. století. Již v té době zde byla pravděpodobně židovská modlitebna, protože koncem 15. století býval rabský rabín města Raby zároveň i vrchním rabínem prácheňského kraje. Je doloženo, že tento dům se synagógou měli Židé v pronájmu a do vlastnictví jej získali až v roce 1839. K bohoslužbám sloužil jen do 90. let 19. století. Rabská židovská náboženská obec zanikla v roce 1897, její majetek včetně tří tór přešel na židovskou náboženskou obec v Horažďovicích. Budova synagogy pak sloužila k bydlení.

(podklady k synagoze zde, jinak tisk nebo internet)

Jak se jedlo ve středověku
------------------------------

První jídlo bylo podávané kolem desáté dopoledne a bylo nazýváno jako oběd.
Druhé jídlo se nazývalo večeře a bylo podávané někdy mezi čtrnáctou a osmnáctou hodinou, záleželo na ročním období. Pokud to bylo v zimě chodilo se spát dříve a večeře bývala také dříve. Jídlem byl při tom myšlen tepelně upravený pokrm, který jedla rodina společně.

Jedlo se samozřejmě i během dne. Ale to byly nějaké drobnosti jako kus placky, ředkev nebo hrst zelí. Dnes bychom řekli, že jde o svačinu.

Brzy ráno se jedlo pouze v letních měsících, kdy lidé museli za prací v brzkých ranních hodinách. Toto ranní jídlo bylo označováno jako snídaně. Bylo jen lehké, často studené. Většinou to býval chléb, ovoce, vše se zapíjelo mlékem. V 16.století se k snídani podávala i ohřátá polévka nebo kaše, pokrm se kromě mléka zapíjel také ohřátým pivem.

Oběd nebo večeře obsahovaly dva nebo tři chody.
Za chod se při tom označoval pokrm, který se mohl jíst i samostatně.

Nešlo tedy o chody v dnešním pojetí. Tříchodový oběd se mohl sestávat z hrachové kaše, masa a chleba, sýra a jablka. U stolu urozených to samozřejmě vypadlo trochu jinak. Například v 15.století se takový oběd měl sestávat z jednoho jídla vařeného, polévka nebo kaše, jednoho jídla pečeného se salátem, jednoho jídla "dobrého" a na závěr pak sýr, nebo jablko.

(podklady z knihy o Rábí)



Datum:

Autor: JT (koláž)
Přispěl: Jan Tomášek



Vloženo: 16.11.2020





Processing time: 790 msec.
IP address = 18.223.33.157
desktop version